آرایشی و بهداشتی

شناخت انواع پوست

شناخت انواع پوست

انواع پوست

تا به حال برای‌تان پیش آمده است محصولی را که برای انواع پوست معرفی شده امتحان کنید و آن محصول اصلاً فایده‌ای نداشته باشد یا حتی پوست شما را بدتر کند؟

اگر پاسخ‌تان مثبت است باید بدانید این اتفاق می‌تواند به این علت رخ داده باشد که محصول مورد استفاده شما مناسب نوع پوست‌تان نبوده است.

بنابرین مهم است که بدانید چه نوع پوستی دارید تا بتوانید هرچه بیشتر از پوست خود مراقبت کنید .

چرا لازم است با انواع پوست آشنا شوید؟

 

اگر نوع پوست خود را اشتباه تشخیص دهید و از محصول نامناسبی استفاده کنید، وضعیت پوست شما بدتر خواهد شد که ممکن است منجر به ایجاد سوزش، چربی اضافی و جوش روی پوست‌تان شده یا باعث خشکی پوست و در نهایت بروز چین و چروک روی پوست‌تان گردد.

چه عواملی نوع پوست شما را مشخص می‌کنند؟

ژنتیک:

نوع پوست‌تان از طریق ژنتیک از پدر و مادر به شما به ارث میرسد. پس، یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین انواع  پوست خشک، چرب و حساس، ژن‌های شما هستند . ممکن است نوع پوست شما به پدر یا مادرتان رفته باشد.

آب‌وهوا:

تغییرات آب و هوا تاثیری مستقیم روی پوست شما دارد به طور مثال تغییر شهر سکونت و وارد شدن به یک محیط جدید می‌تواند باعث تغییر نوع پوست شما و حتی بهتر شدن آن شود.

هورمون‌ها:

نوسان‌های هورمونی در مراحل و زمان‌های مختلف زندگی، مانند دوران نوجوانی ویا حاملگی، می‌تواند بر نوع پوست تأثیرگذار باشد.

داروها:

داروهایی که مصرف می‌کنید می‌تواند عوارضی چون خشکی یا حساس شدن پوست‌تان را در پی داشته باشند.

رژیم غذایی/ آلرژی:

مواد غذایی که طی روز مصرف می‌کنیم به‌طور قطع بر بهتر یا بدتر شدن پوست ما تأثیرگذار است. در صورت مصرف بعضی از مواد غذایی که پس از آن دچار حساسیت و آلرژی می شوید حتما با پزشک خود صحبت کنید.

مراقبت‌های پوستی:

همان‌طور که پیش‌تر هم گفته شد، استفاده از محصول نامناسب می‌تواند تعادل پوستی شما را مختل کند.

انواع پوست
انواع پوست

چگونه نوع پوست خود را تشخیص دهیم؟

 

اولین گام برای مراقبت موثر از پوست، شناخت انواع پوست و ویژگی‌های آن‌هاست. با یک آزمایش ساده می‌توانید نوع پوست‌تان را تشخیص دهید.

برای این کار، مراحل زیر را دنبال کنید.

قدم اول: ابتدا پوست‌تان را با پاک‌کننده‌های ملایم کاملا تمیز کنید. هرگونه آرایش، چربی یا گرد و غبار را از صورت خود پاک نمایید.

قدم دوم: پوست‌تان را با حوله‌ای نرم خشک کنید. از مصرف هرگونه مرطوب‌ کننده یا سرم خودداری کنید. کمی صبر کنید تا پوست به حالت طبیعیِ خود برگردد.

قدم سوم: در طول این مدت به صورت خود دست نزنید . بعد از یک ساعت، از نزدیک به پوست خود نگاه کرده و به کیفیت آن دقت کنید.

انواع پوست

خشک: افراد با احساس خارش و کشیدگی و پوسته‌پوسته شدن روی صورت روبرو می شوند

چرب: احساس چربی و درخشش به‌ ویژه در ناحیه T صورت خواهند داشت

مختلط: چرب در ناحیه T و معمولی یا خشک روی گونه و فک

معمولی: بهترین حالتی است که در آن پوست نه خشک است و نه چرب

حساس: در این حالت پوست گاهی قرمز، دچار خارش و ملتهب می‌شود .

آکنه : در این پوست چربی تولید شده توسط غدد چربی پوست و سلول‌های پوست باعث انسداد و انباشته شدن در فولیکول مو می‌شوندو در نهایت موجب آکنه که شامل جوش سرسیاه، چرک‌دانه، پوست چرب، و جای زخم می گردد

اکنون که نوع پوست خود را تشخیص دادید، زمان آن رسیده است تا در مورد خصوصیات انواع پوست بیشتر بدانید تا بهترین روش را برای مراقبت‌های پوستی خود انتخاب کنید.

به علت فعالیت بالای غده‌های چربی در نوجوانان و افراد زیر ۲۰ سال ، پوست این افراد معمولا از چربی بیشتری برخوردار است. افراد بین۲۰ تا   ۳۰ سالگی معمولا دارای پوست مختلط هستند.

بعد از ۳۰ سالگی ، پوست به سمت خشک‌تر شدن می‌رود؛ زیرا با بالا رفتن سن، پوست توانایی تولید چربی و حفظ رطوبت را از دست می‌دهد. البته این موضوع یک قانون قطعی و دقیق نیست.

پوست خشک
پوست خشک

پوست خشک :

 

اگر پوست شما در تمام طول سال، به‌خصوص بعد از شست‌وشو، حالت کشیدگی و خارش داشته باشد یا هرگز احساس رطوبت کافی روی پوست خود نداشته باشید، نوع پوست شما خشک است.

در این صورت، ممکن است حالت پوسته‌پوسته شدن را هم روی پوست خود تجربه کنید. برای مثال، زمانی‌که ناخن خود را روی پوست‌تان می‌کشید پوسته‌های ریز شروع به ریختن می‌کند.

توجه به این نکته نیز مهم است که بین پوست خشک و پوست دِهیدراته تفاوت وجود دارد.

پوست خشک، یکی از انواع پوست است که به علت فقدان تولید چربی به وجود می‌آید اما پوست دِهیدراته به دلیل کمبود آب، شرایط آب و هوایی، عوامل محیطی یا ننوشیدن آب کافی، خشک شده ولی این یک وضعیت موقت پوستی است.

علل خشک بودن پوست:

  • پوست از نظر ژنتیکی مستعد تولید چربی یا سبوم کمتری می باشد
  • اختلال در توازن هورمونها
  • آب‌وهوای خشک
  • استفاده از وسایل گرمایشی با دمای بالا در فصل‌های سرد
  • شستشوی پوست با آب داغ
  • مصرف دارو
  • کهولت سن (با بالا رفتن سن تغییرات متابولیکی باعث می‌شود که پوست خشک‌تر و نازک‌تر شود)

موادی که سبب آسیب به پوست می گردد:

مصرف محصولات حاوی الکل و سولفات که می‌توانند باعث از بین رفتن چربی‌های طبیعی پوست شوند. سعی کنید از دوش آب داغ کمتر استفاده کنید؛ زیرا باعث از بین رفتن رطوبت و چربی پوست میگردد.

کمبود رطوبت نیز عامل آسیب به پوست می گردد .اگر از وسایل گرمایشی استفاده می‌کنید یا در مناطقی با آب‌وهوای خشک ساکن هستید، در منزل یا اتاق خواب خود از دستگاه بخور استفاده کنید.

پوست چرب :

 

در این حالت پوست شما براق است و مقدار زیادی چربی روی صورت، بینی، شانه‌ها و پشت‌تان وجود دارد.

شما ممکن است بعد از ظهرها، هنگامی‌که تولید چربی در اوج خود است، احساس کنید باید دوباره صورت خود را بشویید.

در این حالت، منافذ پوست بزرگترند یا آسان‌تر مسدود می‌شوند و بعد از مدتی به جوش ‌های سرسیاه یا سرسفید، جوش‌های قرمز التهابی یا آکنه‌های کیست ‌مانند تبدیل می‌شوند.

رطوبت موجود در پوست‌ چرب مانع از بروز چین‌ و چروک پوست صورت می گردد.

پوست چرب
پوست چرب

علل چرب بودن پوست:

وقتی غدد چربی پوست شما به خاطر عوامل ژنتیکی، چربی بیشتری تولید می‌کنند، پوست‌تان چرب می شود . از علتهای دیگر می‌توان به تغییرات هورمونی، آب‌وهوای مرطوب یا خشک کردن بیش از حد پوست اشاره کرد. خشک شدن بیش از اندازه پوست باعث می‌شود پوست چربی بیشتری تولید نماید.

موادی که سبب آسیب به پوست می گردد:

در پوستهای چرب از پاک‌کننده‌ها، مرطوب‌کننده‌ها و مواد آرایشی بر پایه روغن استفاده نکنید. پوست می‌تواند مقدار مشخصی رطوبت را جذب نماید و مابقی آن روی سطح پوست باقی می‌ماند. همچنین از محصولات حاوی الکل و سولفات اجتناب کنید؛ چراکه باعث خشکی پوست می‌شوند.

بسیاری از محصولاتی که برای درمان پوست چرب در بازار ارائه می‌شوند، چربی‌های طبیعیِ مورد نیاز برای محافظت و مرطوب نگه داشتن پوست را از بین می‌برند. زمانی‌که پوست احساس خشکی کند، به عنوان یک مکانیسم دفاعی، چربی بیشتری تولید می‌کند که این امر می‌تواند سبب بدتر شدن اوضاع شود.

پوست مختلط
پوست مختلط

پوست مختلط:

پوست مختلط در ناحیه T صورت (پیشانی، بینی، چانه) چرب ( دارای منافذ باز یا جوش بوده) اما در قسمت گونه و فک، خشک یا معمولی می باشد.

این نوع از انواع پوست می‌تواند مشکل باشد؛ چراکه شما باید برای رسیدن به تعادل در صورت‌تان به دو موضوع مختلف بپردازید.

علل مختلط بودن پوست:

ژن‌ها یا تولید بیش از حد چربی در منطقه T صورت ، از عوامل مختلط بودن پوست می باشد. ممکن است بعضی از محصولات مورد استفاده شما علت فقدان تعادل پوست‌ باشد. هنگامی‌که در حال درمان بخش‌های چرب پوست خود هستید باید مراقب قسمت‌های خشک صورت هم باشید و برعکس.

موادی که سبب آسیب به پوست می گردد:

 

از مصرف محصولات حاوی الکل که باعث خشکی زیاد پوست می‌شوند، خودداری کنید. همچنین از محصولات ساخته ‌شده برای کنترل چربی یا آب‌رسانی برای درمان کل صورت خود استفاده نکنید. به دنبال محصولات جداگانه برای درمان چربی منطقه T و قسمت‌های خشک صورت باشید یا چیزی که بتواند تعادل پوست را بازگرداند.

پوست معمولی :

 

در این حالت پوست شما کاملا یک‌دست است؛ چربی، خشکی یا جوش کمی دارد و گاهی خشکی ، چربی و یا جوش ایجاد شده و به سرعت ناپدید می‌شود.

در واقع، پوست شما به محصولات آرایشی و بهداشتی واکنش نمی‌دهد و چهره شما متعادل به نظر می‌رسد.

پوست معمولی
پوست معمولی

علل معمولی بودن پوست:

ژن‌ها یکی از علت‌های اصلی داشتن پوست معمولی هستند و البته اینکه شما آدم خوش‌شانسی هستید.

موادی که سبب آسیب به پوست می گردد:

هرچند به آسانی می‌توان از پوست معمولی مراقبت کرد اما پوست معمولی یکی از اولین انواع پوست است که خیلی زود علائم پیری را نشان می‌دهد. هرگز استفاده از محصولات ضدپیری و آب‌رسان پوست را در برنامه مراقبتی پوست فراموش نکنید.

مراقبت‌های لازم برای پیشگیری از چین و چروک را پس از۲۰ سالگی شروع کنید. همچنین از مصرف هر محصولی که باعث تغییر نوع پوست شما به سمت چرب‌تر یا خشک‌تر شدن می‌شود، پرهیز کنید.

پوست حساس
پوست حساس

پوست حساس :

 

اگر پوست شما به‌سرعت تحریک شده ، ملتهب می شود یا دچار خارش شده و یا خشک و قرمز می‌شود، شما دارای پوستی حساس هستید.

در این حالت، پوست هنگام استفاده از یک محصول جدید واکنش نشان می‌دهد، در گرما برافروخته می‌شود و هنگام اصلاح کردن نیز صورت‌تان جوش می‌زند.

افرادی‌که پوست حساس دارند به‌راحتی دچار آفتاب سوختگی‌ شده و به بیماری‌هایی مانند اگزما و رزاسه مبتلا می‌شوند.

علل حساس بودن پوست:

متأسفانه موارد زیادی می‌تواند حساسیت پوست را زیاد کند و علت مشخصی وجود ندارد . البته ژنتیک و نوسان‌های هورمونی به عنوان دلایل اصلی برای پوست‌های حساس در نظر گرفته می‌شوند.

آب‌و هوای گرم یا سرد، شرایط هوایی خشک و آب سخت می‌توانند تأثیر زیادی روی پوست داشته باشند.

لوازم آرایشی ، لوسیون ، صابون و مواد شوینده می‌تواند حاوی مواد عطری یا مواد شیمیایی ناملایم باشند و سبب تشدید حساسیت و آلرژی‌های پوستی شوند.دراین صورت می توان از کرم های ارگانیک برای مرطوب سازی پوست و تسکین ناراحتی های پوستی پس از مواجهه با آفتاب و محافظت از پوستهای حساس  استفاده کرد.

موادی که سبب آسیب به پوست می گردد:

محصولاتی دارای رایحه‌های مصنوعی، رنگ‌های سنگین و مواد شیمیایی ناملایم را استفاده نکنید. از مواد طبیعی مانند روغن نارگیل برای مرطوب کردن پوست‌ استفاده کنید.

همیشه قبل از مصرف محصول جدید آن را روی بخشی از پوست امتحان کنید و در صورت عدم بروز حساسیت برای کل صورت مصرف نمایید.

پوست آکنه :

 

آکنه معمولاً هم‌زمان با بلوغ شروع می‌شود. در تقسیم‌بندی بیماری‌های پوستی، آکنه جزو یکی از بیماری‌های زائده‌های پوست یعنی مو است.

ریشه مو در فضای کانال‌مانندی به اسم فولیکولِ مو قرار گرفته و رشد می‌کند. از طرف دیگر، غدد چربی به عنوان یکی دیگر از زوائد پوستی، ترشحات خود را داخل فولیکول مو تخلیه می‌کنند که به سمت بالا حرکت کرده و روی سطح پوست پخش می‌شوند.

پوست آکنه
پوست آکنه

علل بروز آکنه :

بلوغ مهم‌ترین عامل آغازکننده آکنه است و علت آن هم افزایش هورمون آندروژن می‌باشد. ثابت شده‌است که هورمون آندروژن یا هورمن مردانه باعث افزایش تولید چربی و همچنین افزایش روند شاخی شدن پوست می‌شود.

موادی که سبب آسیب به پوست می گردد:

  • مواد پاک‌کننده پوست
  • استفاده از هورمون‌های آنابولیک (فراگَشتی)(که مورد استفاده بدن‌سازان قرار می‌گیرد)
  • تجمع سلول‌های مرده و ایجاد زمینه مناسب برای بسته شدن دهانه فولیکول مو؛
  • استرس با مکانیزم افزایش هورمون‌های فوق کلیوی که آندروژن‌ها هم در آن وجود دارند
  • داروهای دارای هالوژن (ید، کلرید، برومید) مثل لیتیوم، باربیتورات‌ها و غیره
  • غذاهای دریایی که حاوی ید زیاد هستند
  • غذاهای حاوی قند و چربی زیاد
  • غذاهای حاوی پروتئین کم
  • کاهش مصرف ویتامین E و ویتامین A

2 نظر در “شناخت انواع پوست

  1. سهیلا ذوالفقاری گفت:

    عالی بود

    1. joobin گفت:

      ممنونم از شما دوست عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *