خانه و آشپزخانه

نورپردازی در دکوراسیون داخلی

نورپردازی در دکوراسیون داخلی

نورپردازی طبیعی و مصنوعی

به طور کلی در هر فضایی از دو نوع نور (نورپردازی) استفاده میشود از نور طبیعی یا نور خورشید که بهترین نور برای چشم است و نور های مصنوعی مثل انواع لامپهایی که در بازار موجود است .در طول روز میتوان از نور طبیعی استفاده کرد.

نورپردازی طبیعی

در هر فضایی ممکن است از هر کدام از جهات اصلی یعنی شمال ، جنوب ، شرق و غرب نور وارد محیط شود .نور خورشید از هر سمتی که وارد خانه یا محل کار ما شود، شدت، کیفیت و شکل متفاوتی خواهد داشت .

انواع جهت تابش نورها

نور طبیعی خورشید
نور طبیعی خورشید

نور شمال:

این نور از پنجره های سمت شمال تامین میشود . این نورکم و غیر مستقیم است و در این محیط ها استفاده از تن های سرد رنگی باعث سردتر شدن محیط این اتاق ها می شود.

نور جنوب :

در این محیط ها نور مستقیم ، پررنگ و پر حرارت است ولی حرارتش با فصل ها تغییر میکند و سایه به وجود میاورد یعنی به دلیل اینکه این نور پررنگتر می باشد سایه بیشتری به وجود می آورد .

نور شرق:

قبل از ظهر، نور گرم و زردی دارد و در ساعات بعد از ظهر این نور تبدیل به نور آبی رنگ می شود.

نور غرب:

نور کم در صبح ها باعث ایجاد سایه هایی در این اتاق ها می شود ولی در ساعت های گرم روز نور بیشتری میتابد و نوری نارنجی و غلیط را به وجود می آورد.

به همین دلیل مهندسان سعی می کنند که فضاهای مهم خانه را از نور غرب دور نگه دارند .

کلاً هر پنجره ای به هر سمتی که باز شود از نور همان سمت استفاده میکند مثلا اگر پنجره ما رو به جنوب باز شود از نور جنوب استفاده می کند .

انسانها ذاتاً عاشق فضاهای پر نور هستند مخصوصاً اگر نور طبیعی باشد . فضاهای پرنور به ما انرژی بیشتری میدهند و فضاهای که نور کمتری دارند، کم انرژی تر هستند و انرژی در این فضاها جریان کمتری دارد. تا زمانی که نور طبیعی وجود دارد سعی کنید از آن استفاده نمایید و در این ساعت ها از نور مصنوعی کمتری استفاده کنید.

نورپردازی مصنوعی

تا زمانی که نور طبیعی وجود داشته باشد باید از نور طبیعی استفاده کرد . نور مصنوعی در مکانهایی بیشتر استفاده می شود که نور طبیعی وجود نداشته باشد.

نورپردازی مصنوعی
نورپردازی مصنوعی
انواع نور پردازی های مصنوعی

 

  1. نورپردازی کلی
  2. نورپردازی کاربردی
  3. نورپردازی تاکیدی
  4. نورپردازی دکوراتیو
نورپردازی کلی یا عمومی :

 

نوری پردازی که به صورت سراسری کل اتاق را روشن میکند و به صورت غیر مستقیم و کلی می باشد ، این نوع نور پردازی اصولا از سقف انجام می شود.

لوسترها ، چراغ های توکار، هالوژنها منابع نور عمومی هستند .در این روش از نورپردازی، همه جای اتاق به صورت یکسان نور خواهد داشت .

نورپردازی عمومی
نورپردازی عمومی
نورپردازی کاربردی
نورپردازی کاربردی
نورپردازی کاربردی یا وظیفه ای:

این نوع نورپردازی برای زمانها و قسمت های مختلف انجام می شود مانند زمان مطالعه و یا زمان آشپزی در آشپزخانه .در این نوع نورپردازی کنتراست به وجود می آید یعنی تضاد نور خواهیم داشت .

این به این معناست که خودمان تاریکی و روشنایی به وجود می آوریم یعنی می تواند فضای اتاق کم نور باشد و فقط قسمتی که کار در آن انجام می شود روشن باشد.مثل آباژور های رومیزی یا چراغ های مطالعه که می توانند سطح کار را روشن کنند و این حالت از خستگی چشمهای جلوگیری می کند.

سعی کنید از تضاد نوری زمانی استفاده کنید که میخواهید کارهای حساس و دقیق انجام بدهید زیرا در این حالت مغز بهتر کار می کند. نورهایی که برای این کار استفاده می شوند مثل آباژور ها ، چراغ های مطالعه و لوستر هایی که ارتفاع آنها قابل تنظیم است و حتی نورهای زیر کابینت هم از این دسته هستند که سطح کار را روشن می کنند.

نورهای کاربردی علاوه بر کاربردی بودن جنبه تزئینی و دکوراتیو بودن نیز دارند.

نورپردازی تاکیدی:

 

این نورپردازی وظیفه جلب توجه دارد یعنی در نورپردازی تاکیدی می توانیم توجه افراد را به قسمتی که می خواهیم جلب کنیم.

از این نور برای نمایش و جلب توجه بیشتر افراد به کارهای هنری ، دکوراتیوها ، مجسمه ها استفاده می شود و این نور به اشیاء شخصیت می دهد برای مثال در محل تابلوهای نقاشی می توان از نورهای تاکیدی استفاده کرد و زیبایی آنها را در چشم بینندگان چندین برابر نمود.

چراغ های دیوارکوب از این دسته هستن.

نورپردازی تاکیدی
نورپردازی تاکیدی
نورپردازی دکوراتیو
نورپردازی دکوراتیو

نورپردازی دکوراتیو:

این نورپردازی ها فقط برای زیبایی استفاده می شوند. مثل نورهای مخفی یا شمعهایی که استفاده میکنید و یا لوازم تزئینی که در آنها از نورپردازی استفاده می شود .

نورپردازی بدون هدف کمکی به نور محیط نمی کند .

در استفاده از هر نور باید هدف خاصی داشت چه سقفی ، چه مخفی و چه دکوراتیو بدون هدف نورپردازی هیچ کاربرد مثبتی نخواهد داشت.

پایان قسمت اول

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *